Tips

5 Cara Belanja Paling Jimat ketika Melancong ke Luar Negara

Salam semua. What’s up? Asyik Pokemon Go je. Kali nih aku nak share pasal pengalaman aku ketika melancong ke luar negara.

bangkok-gajah-travel

Ada apa dengan kos melancong ke luar negara? Well. Banyak kos. Salah satu daripadanya ialah kos perjalanan, makan minum dan lain-lain. Kalau boleh jimat. Kita jimat. Bukan apa. Kalau nak selalu melancong atau menjelajah kenalah selalu berjimat untuk perjalanan yang seterusnya. kan..

Okay. Berikut merupakan 5 tip belanja paling jimat ketika melancong ke luar negara. Tak kira lah. Melancong sekitar negara asia mahupun sekitar negara eropah.

1. Mencuba Makanan Jalanan Tempatan

Sungguh rugi kalau tidak mencuba sushi di Jepun. Atau makan kimchi di Korea. Bagi aku. Setiap negara ada makanan yang unik dan sedap.

Lepas tu cuba elakkan makanan segera seperti burger, jajan, cekedis dan lain-lain yang mengarut lagi tidak sihat. Atau yang dah ada kat Malaysia. Come on. Try lah something new. cewah!

Kalau ada yang tiba-tiba claim perut melayu tu. Jangan risau. Kebanyakkan orang negara asia makan nasik. Aku tak kisah. Aku perut Goku. heh

late-night-supper-ueno-noodles-tokyo-2014

2. Rancang Aktiviti Keperluan

Kalau niat korang nak try makanan luar negara dan bergambar kat beberapa tempat maka itu sudah cukup bagus dan jimat. Manakala kalau korang nak try aktiviti yang sedikit mewah dan extreme (dalam negara sendiri pun boleh buat) seperti berkayak, parasailing, tengok wayang, go-kart, main air kat waterpark, skuba diving, ice skating dan lain-lain tu haruslah standby bajet lebih untuk aktiviti tadi. Kadang-kadang satu aktiviti tu memakan belanja sebanyak 100 ringgit hingga 200 ringgit.Read More »5 Cara Belanja Paling Jimat ketika Melancong ke Luar Negara