Lifestyle

10 Alasan Aku Memilih Kamera Olympus E-PL 7 serta 10 Sample Gambar

Semangat saya tahun 2017 ini masih belum pudar. Banyak benda saya nak capai tahun nih. Langkah pertama saya ialah merajinkan diri untuk upload gambar-gambar lawa dan best. Sebab tu permulaan bagi saya ialah dapatkan sebuah kamera dengan bajet sederhana serta dengan kadar pantas! Ya. Dalam keadaan semangat yang membara, saya agak tergesa-gesa untuk memiliki sebuah kamera. Maklumlah, tak sabar nak try teknologi kamera jenis mirrorless ini.

Namun saya sangat berhati-hati untuk pilih kamera yang terbaik dengan bajet yang sederhana ini. Dengan beberapa pendapat sahabat. Saya telah bandingkan 4 buah kamera iaitu Sony Alpha A6000, Olympus OMD EM10, Fujifilm X A2 dan Olympus Pen E-PL7 sendiri. Read More »10 Alasan Aku Memilih Kamera Olympus E-PL 7 serta 10 Sample Gambar

10 Gambar Kenangan Sekitar Perkampungan Banthamtai, Laos

Ni 10 keping gambar yang paling menarik dalam pengalaman aku di perkampungan Banthamtai, Laos.

baju-budak-sekolah-laos

Nih gambar waktu pagi aku ambik. Budak-budak nak pergi sekolah. Aku pulak nak balik bandar Vientiane. Aku tangkap dengan kamera iPhone 6 lepas tu touch up sikit kat dalam app VSCO.

sawah-padi-sungai-banthamtai-laos

Dalam gambar ni tak nampak tapi kat seberang sawah bendang nun adalah kawasan perumahan kampung Banthamtai. Betul-betul tepi jalan serta berhampiran dengan bukit batu kapur nun. Kiranya, belakang rumah diorang ada sawah bendang, anak sungai dan hutan.Read More »10 Gambar Kenangan Sekitar Perkampungan Banthamtai, Laos

Cara Main Pokemon Go serta Cara Tangkap Pokemon

Kalau korang biasa dengan game Pokemon sebelum ni. Korang akan kenal dengan barang-barang dalam Pokemon Go seperti Poke Ball, Potion, Revive dan lain-lain. Untuk korang yang baru main, aku akan share secara ringkas cara main Pokemon Go serta cara tangkap Pokemon.

do not play pokemon go while driving


Cara Main serta Fungsi Pokemon Go

Bagi korang yang dah lama minat Pokemon. Antara fungsi yang menarik dalam Pokemon Go nih adalah korang kena keluar berjalan atau berbasikal untuk mencari Pokemon. Macam dalam cite Pokemon yang dulu-dulu. Cite pasal Ash mulakan pengembaraannya dalam mengenal dan mengumpul Pokemon yang ada. Lepas tu lawan dengan Team Rocket yang selalu nak curi Pokemon Ash. Tapi dalam Pokemon Go takde lah Team Rocket tu. Dalam Gameboy ada lah. hehe

eevee taman tengku anis


Lokasi Poke Stop di Monumen Bersejarah

Untuk korang yang baru kenal Pokemon pulak. Bagi aku, Pokemon Go adalah game yang sihat dan sosial yang bagus sebab korang kena keluar rumah dan mula berjalan mencari monumen bersejarah untuk mendapatkan barang-barang di Poke Stop. Sekarang ramai yang suka lepak kedai yang berhampiran dengan lokasi Poke Stop untuk mendapatkan Pokeball dengan percuma.Read More »Cara Main Pokemon Go serta Cara Tangkap Pokemon